Imate neuritis vestibularisa?


Ukoliko neko ima neuritis vestibularisa, misli se na problem (upalu) vestibularnog živca. Čulo za ravnotežu koje se nalazi u unutrašnjem uhu mozgu šalje informacije koje prikuplja nastale zvukovima iz okoline i te informacije mu šalje preko vestibularnog živca. Mozak istovremeno dobija podatke iz oba uha, ali kada dođe do poremećaja jednog od njih nastaje instantna intenzivna vrtoglavica koja se javlja zajedno sa mučninom, a i povraćanjem.

Upala vestibularnog živca i simptomi upale

Razlog nastanka akutnog perifernog vestibularnog deficita odnosno nemogućnosti obavljanja svoje funkcije, pripisuje se upali istoimenog (vestibularnog) živca. Smatra se da je glavni krivac nastanka upale ovog živca zapravo neurotopni virus koji rezultira u ograničenosti slanja nervnih impulsa mozgu propraćeno izraženom mučninom i povraćanjem, pa i preznojavanjem (autoimunim simptomima). Često se javljaju prodorni simptomi par dana pre osećaja potpune nestabilnosti i oni upućuju na vrtoglavicu, međutim vrhunac problema dolazi nakon par dana kada vrtoglavica instantno nastaje i pacijent postaje nestabilan u toj meri da ne može samostalno da se kreće.

Dijagnoza vestibularnog neuritisa i oporavak

Dijagnoza se utvrđuje neuro-otološkim pregledom. Uočavaju se refleksni trzaji oka (nistagmus) koji bivaju intezivniji pri pogledu nalevo ili nadesno, a slabiji pri fiksaciji pogleda. Obično je test pozitivan ka oboleloj strani, a pomeranjem glave se povećava već postojeći nistagmus. Kada je reč o kalorijskom testu, on uvek potvrđuje jednostranu slabost. Ukoliko je odgovor na kalorijskom testu odustan, potvrđuje se dijagnoza kod pacijenta sa tipičnim osobinama akutnog vestibularnog sindroma, a to je zapravo, vrtoglavica sa pojavom nestabilnosti i povraćanja. I nakon otklanjanja problema, kalorijski test ima sposobnost da detektuje slabost nekad davno obolele strane.

Magnetna rezonanca se izbegava u slučaju vestibularnog neuritisa, jer ona odaje defektne promene tkiva, a to nije moguće utvrditi u ovom slučaju. Međutim, ona je od velike pomoći ukoliko simptomi navode na druge defektivne promene, kao što su tumori, ciste i sl.

Lečenje upale vestibularnog neuritisa uključuje prvenstveno simptomatsku terapiju: lekovi za smanjenje osećaja vrtoglavice, lekovi protiv povraćanja i mučnine, kao i razni sedativi. Međutim nakon što pacijent počne da se oseća bolje, ovi lekovi ne treba da se koriste jer mogu da imaju negativan uticaj na duže staze. Nakon toga se pripisuju vežbe (vestibularna rehabilitacija). Mlađi pacijenti se brže oporavljaju, dok stariji pacijenti mogu nikad da se ne oporave u potpunosti.

Saznaj više na: Medihelp.co.rs - Vrtoglavica